Hoe lanceer ik mijn eigen CryptoBag NFT collectie.

Nederlandse vertaling. Het creëren van een eigen NFT collectie is niet iets wat je zo maar even doet. Ik ben al een aantal weken bezig en nog steeds is mijn collectie niet af. Een NFT maken is niet moeilijk maar wil je kwaliteit leveren dan zul je elke stap goed moeten uitwerken. De komende weken ga ik mijn NFT ervaringen delen in deze blog en hoop ik jullie te inspireren bij het maken van een eigen NFT collectie. Ik hoop dat mijn verhalen NFT artiesten zal samenbrengen en kennis en kunde zal worden gedeeld met diegene die onze kennis nodig heeft. Ik ben geen geweldige schrijver dus als er iets niet duidelijk is zoek dan contact via mijn twitter en ik zal reageren.

Disclaimer! Voordat je verder leest hier een kleine mededeling. Deze blogs zijn GEEN advies om te investeren in NFTs. Ik ben GEEN financieel NFT/Crypto adviseur. Alles wat ik hier schrijf is mijn eigen ervaring, mening en bevinding na veel onderzoek ( DYOR ). Deze blog is dus bedoeld om te inspireren maar doe altijd je eigen onderzoek! Als je niets begrijpt van NFT’s of Cryptocurrency zoek dan een professional voor de juiste informatie.

Het concept

Een aantal maanden geleden begon het idee te ontstaan om een NFT collectie te maken. Ik had al een aantal mislukte concepten op de computer uitgewerkt maar echt een goed begin voor een NFT collectie was er niet en ook had ik geen kennis over hoe ik mijn NFT collectie moest presenteren. Ik ben de eerste weken vooral gaan zoeken op internet in de hoop dat ik daar alle informatie kon vinden die ik nodig had. Maar wat ik vooral tegenkwam was veel van het zelfde. Veel uitleg over welke blockchain en welke marktplaats je moet gebruiken maar niet echt de simpele uitleg hoe je een NFT kunt maken en lanceren. Ook mijn vragen via Discord, Telegram of Twitter bleven onbeantwoord. Mijn conclusie is dan ook dat het voor de beginnende NFT artiest heel lastig is om hulp te vinden en te krijgen. Zonder naamsbekendheid of status in de NFT wereld moet je het echt alleen doen. Tijdens het zoeken naar al deze informatie las ik ook veel verhalen over de voor en nadelen van crypto’s en NFTs. Ik las verhalen van fudders en mensen die nooit crypto zullen gebruiken. Maar ik las ook de succesverhalen van mensen die wel blij zijn met crypto en de handel in NFTs. Door mijn zoektocht naar informatie ben ik op het idee gekomen om de strijd tussen 2 doelgroepen en generaties te vertalen in een NFT collectie en die noemde ik de CrypteBagNFT.

Het maken van een eerste NFT

Ok, ik had een idee en de volgende stap is het maken van mijn NFT op de computer. Ik gebruik voor het maken van mijn art vooral Adobe Illustrator omdat ik het fijn vind dat mijn werk in vector is. Door het gebruik van vector weet ik zeker dat mijn werk als het zal worden uitvergroot altijd mooi en scherp zal blijven. Gebruik je Photoshop dan zul je sneller werken met pixel bestanden en zul je vaak meteen groot moeten beginnen. Waar ik zelf heel erg veel moeite mee had was het vinden van de juiste afmeting en kleur extensies. Je kunt bestanden namelijk ontwerpen in RGB of CMYK en beide hebben zijn voor en nadelen. RGB afbeeldingen zie je vaak op internet en CMYK afbeeldingen worden vaak gebruikt voor drukwerk. Deze zoektocht heeft mij heel veel stress bezorgt maar uiteindelijk heb ik de juiste persoon gevonden die mij kon helpen. Want ook al ben ik een ervaren ontwerper het maken van een NFT is toch net even anders. Ik heb besloten om mijn afbeeldingen op 2000px bij 2000px en op 72DPI te maken. Dit heeft een aantal voordelen en dat is dat mijn afbeelding lekker groot is en dus ook groot genoeg voor vertoning in de Metavers. Lees dit artikel over NFT afmetingen van populaire NFTs als BYAC, VeeFriends en Cool Cats. Via deze link kom je op handige PDF die kan helpen om jouw NFTs op de juiste wijze te exporteren.

Bouw een community

Wat is het belangrijkste? Juist, heb hebben van een community of netwerken binnen NFT community’s. Ik heb een persoonlijk Twitter account met nog geen 60 volgers en een project account met nog minder maar deze groeien langzaam en dat is goed want zonder volgers is het heel lastig om een NFT collectie te promoten. Ik merk dat via Twitter de meeste interactie komt en dat er ook een aantal leuke community’s zijn. Op twitter is de community “NFT art Community” te vinden. Een groep van 4K leden en allemaal gepassioneerde NFT makers. Ik ben daar lid van en dat heeft me al veel interactie opgeleverd. Door andere artiesten te volgen, interactie te maken met tweets en vooral door eerlijk en oprecht te blijven groeit je account. Er zijn ook NFT artiesten die een groot volgers aantal hebben en hun netwerk gebruiken om andere beginnende NFT makers te helpen. Volg bijvoorbeeld eens ArtVisionNFT deze dame maakt geweldige digitale kunst en geeft andere een kans om hun werk te promoten. Mijn advies is dan ook om vroeg te beginnen met het bouwen aan je community, start een Twitter, begin met promoten en zoek interactie. Als het moment komt dat je jouw NFT collectie gaat lanceren dan is er een grotere kans dat je steun krijgt. Een andere tip is om goed te kijken welke Hashtags je gebruikt. Ga niet te veel spammen maar overweeg goed wat je verstuurd. Kijk eens op deze site voor hulp bij Tags zoeken LeeTags. Een ander advies dat ik je kan geven is om je tweets voor te bereiden. Door je tweets voor te bereiden en te plannen in een agenda krijg je meer rust en minder stress. Voor Instagram kun je de app Later gebruiken en voor Twitter het platform zelf.

Wat is jouw NFT utility?

Een NFT kan een extra toevoeging hebben dan alleen het digitale object. Bij een NFT kan iemand een fysiek kunstwerk ontvangen dat overeenkomt met de NFT, exclusieve toegang krijgen tot evenementen of andere extra’s ook wel utility genoemd. Ik heb besloten dat de koper van mijn NFT 1 hoge resolutie NFT ontvangen omdat unlockable contant nog niet beschikbaar is op Polygon via Rarible.

Kies een marktplaats en blockchain

Het kiezen van een blockchain is een belangrijke keuze en kan het succes van de NFT collectie beïnvloeden. Om je NFT aan te bieden moet je deze aanbieden op een NFT marktplaats. Er zijn heel veel opties om uit te kiezen maar ik heb onderzoek gedaan naar Magic Eden, Rarible en OpenSea. Ik heb mijn keuze toch laten vallen op Rarible omdat deze gewoon minder kostbaar is en omdat NFTs verkopen via ETH gaat gewoon veel geld kost en ik dat budget niet heb. Maar om deze keuze simpel en beter uit te leggen adviseer ik je om dit filmpje te bekijken. Polygon en Solana zijn gewoon goedkoper en dat maakt het voor mij interessanter. Helaas kun je op Polygon netwerk geen biedingen aanzetten wat wel mijn voorkeur had. Wat ik ook nog wil benoemen is de “Lazy Mint” optie op Rarible en OpenSea. Lazy Minting is een andere manier om een NFT collectie aan te bieden. Met Lazy Minting staat de NFT wel op de marktplaats maar NIET op de blockchain en zijn er dus geen extra kosten. Zodra iemand een NFT via Lazy Minting koopt betaald de koper ook alle Gas Fee. Na de transactie zal de afbeeldingen op de blockchain worden gezet en is het pas echt een officiële NFT. Het is de goedkoopste optie maar heeft ook zijn nadelen en dat is dat de koper bereid moet zijn om alle Gas Fees te betalen. Ik kies voor nu voor Rarible omdat dit echt de goedkoopste optie is en ook omdat deze met Polygon werkt waar ik al bekend mee ben. Als je eenmaal je collectie op Rarible hebt staan dan is deze ook te vinden op OpenSea. Je moet dan alleen nog je Metamask wallet koppelen aan een OpenSea account en dan is ook daar je collectie te vinden. Let op! je moet dan nog wel je collectie in de verkoop zetten. Ik ben zelf ook bezig met deze koppeling omdat OpenSea nu eenmaal groter is dan Rarible.

Hoe promoot ik mijn NFT

Lees je nog steeds mee? dan ben je aangekomen op het leukste stukje van alles. Het maken van een NFT is leuk maar het daadwerkelijk op het internet zetten is nog leuker. Ik moet toegeven het is ook heel spannend en was ik zelfs een beetje nerveus. Het promoten van de NFT collectie is niet iets wat je in 1 dag doet en gaat veel tijd kosten. Wees daar ook bewust van en stop niet na een paar dagen met promoten. Ik ben begonnen met het aanmaken van een Twitter account en het opstarten van een website zodat ik mensen meer kan vertellen over mijn project en daarna ben ik promotie tweets gaan maken en inplannen. Voor mijn tweets gebruik ik veel teaser plaatjes die ik maak in illustrator en exporteer als PNG. Ik kies voor PNG omdat dit gewoon veel mooier is dan JPG en meer details bevatten. Het presenteren van de plaatjes op de juiste afmetingen is ook heel belangrijk dus kijk even op deze site voor de meest recente formats. De beste afmetingen voor je Twitter afbeeldingen zijn 1024 x 512 pixels en dan PNG export. Wat ik heel erg merk is dat bewegende beelden soms beter aanslaan dan statische afbeeldingen. Mocht je dan ook de mogelijkheid hebben om mooie video’s te kunnen maken dan raad ik dat echt aan. Hier vind je meer informatie over video materiaal op Twitter. Ik gebruik vaak Adobe Premiere of Apple Movie Maker. Een andere leuke tip is om de mobiele app InShot voor IOs of Andriod te gebruiken. Deze app heeft heel veel mogelijkheden om snel en mooie bewegende video’s te maken van bewegende beelden of statische plaatjes. Nog 1 ding over NFT promoters. Je zult tijdens het promoten op Twitter door promoters benaderd worden. Dit kost geld en het is niet altijd duidelijk wat je ervoor terug krijgt. Ga met andere NFT artiesten netwerken die mogelijk willen helpen en probeer het vooral eerst zelf. Wat ook goed is om te doen is de collectie te droppen op NFT calendar en aanmelden om gelist te worden op RaritySniper. Succes met promoten en bij vragen drop een DM via mijn Twitter. Gelist worden op RaritySniper is mij niet gelukt omdat een aanvraag aan enkele voorwaarden moet voldoen.

NFT markting is lastig

Een NFT promoten is echt heel moeilijk en vooral als je alleen bent. Ik ben nu iets minder dan een week bezig en ik kan je vertellen dat het heel frustrerend kan zijn. Gelukkig ben ik een doorzetter en blijf ik proberen maar het is echt moeilijk om publiciteit te krijgen voor een nieuwe kleine NFT collectie. Ik moet bekennen dat ik in het begin wel dacht dat het sneller zou gaan maar uiteindelijk heb ik mezelf gewoon meer tijd gegund. Ik ben stiekem een beetje bang dat mensen mijn NFT’s zullen kopiëren zolang ze niet op Rarible staan en om op Magic Eden te mogen minten moet je meer dan 100 volgers op twitter hebben dus die optie viel al snel af. Een twitter met 100 volgers opbouwen lijkt makkelijk maar geloof me, dat is het niet. Netwerk en vertrouwen krijgen is erg belangrijk voor de groei van je community en dat kost tijd. Ik ben lid van een paar discords waar ik om hulp kan vragen maar dat is niet op elke server. Mensen worden het snel zat als je begint te spammen dus mijn advies is om het minten niet te overhaasten. Lees dit artikel eens voor hele handige tips om je NFT te promoten. Het promoten van een NFT collectie is erg ingewikkeld maar geef vooral niet op! De eerste paar dagen zal niemand reageren maar als je blijft proberen zul je merken dat het steeds makkelijker zal gaan en komt de interactie pas echt op gang. Ga niet met NFT promoters samenwerken! Deze mensen willen geld in ruil voor promotie van een NFT collectie. Laat je niet verleiden en zorg ervoor dat het bekend maken van de NFT collectie op een natuurlijke wijze gaat groeien.

Minten van een NFT

Laat ik meteen duidelijk zijn dat minten van een NFT collectie heel stressvol is. De afgelopen weken heb ik veel nieuwe dingen gelezen en ook geprobeerd maar minten blijft lastig. Uiteindelijk heb ik gekozen voor Rarible omdat ik voor mijn gevoel het meeste op dit platform kan vinden en ook vanwege de lage kosten op Polygon. Mijn collectie is inmiddels online gezet en weet ik nu ook dat je een collectie van Rarible ook op Opensea kunt zetten. Het minten van een collectie is niet lastig maar let er op dat je alles in 1 keer goed invult. Als je een fout maakt kun je de NFT niet meer verwijderen. Ik heb helaas een aantal fouten gemaakt en heb ik een aantal NFTs moeten burnen. Dat betekend dat de NFT uit de collectie gaat en naar een wallet word gestuurd waar niemand ooit meer bij kan ( Wat betekend burn?). Hij is dan wel voor goed uit de collectie, maar de NFT is niet van de blockchain. Het is een prima oplossing maar ook heel onhandig en verwarrend. Probeer te voorkomen dat je deze fout ook maakt!. Je kunt ook je collectie delen met andere makers en de royalties splitsen. Dit heb ik niet ingesteld maar binnenkort misschien wel. Hier is een artikel dat deze optie uitlegt. Er is ook een unlockable content optie op Rarible echter is deze op Polygon niet niet actief en daardoor heb ik mijn plan moeten aanpassen. Mijn CryptoBag NFT collectie is te vinden op Rarible via deze link. Mocht je vragen hebben stel ze dan via mijn twitter.

NFTcommunities en NFTmarktplaatsen

Ik ben nu 2 weken bezig met mijn NFT collectie en inmiddels zijn alle items gemint ( op de blockchain gezet) en kan ik mij nu rustig focussen op het uitbreiden van mijn netwerk want er zijn twee soorten mensen in de NFT wereld. De eerste is de grote NFT collectie ( 10K+) met een grote community en veel hype. De andere is de kleine artiest met een kleine collectie, weinig hype en een klein netwerk. Deze laatste dat ben ik maar dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is om mijn collectie onder de aandacht te krijgen.

Mijn beste tip is! Ga vrienden maken, netwerken en deel berichten via twitter van andere. Sluit je aan bij spaces en groepen op twitter en je zult zien dat dit heel veel gaat helpen met het bekender maken van de collectie. Ik begon een maand geleden met geen volgers en nu 4 weken verder heb ik al meer dan 100 volgers en zit ik dankzij uitnodigingen van andere artiesten die ik via twitter heb ontmoet in een aantal leuke chat groepen. Dus ga op onderzoek. Elke dag weer. Een ander advies dat ik wil benoemen is dat je vooral jezelf moet blijven en je niet moet laten opjagen door de vele tips, meningen en adviezen. Inmiddels weet ik dat de NFT space keihard is en vooral draait op een gun factor of grof geld verdienen.

Sinds ik bezig ben met actief netwerken op Twitter ben ik ook een nieuwe Nederlandse NFT marktplaats tegen gekomen. Een unieke plek waar top artiesten gezamenlijk bouwen aan een nieuwe creatieve economie. Als je Authic.io vergelijkt met Rarible, Magic Eden of OpenSea dan is er wel een heel groot verschil. Authic is een NFT marktplaats voor een ander soort kunst dan de mainstream NFTs. Je kun gelijkwaardige unieke NFT art ook vinden op Foundation.app maar het verschil met Authic is dat dit project 100% Nederlands is en dat er gewoon via Ideal betaald kan worden. Mijn collectie is NU niet geschikt voor Authic maar ik kan je zeker aanraden om een aanmelding te doen mocht jouw NFT stijl passen op dit mooie nieuwe Nederlandse NFT platform.

4 gedachten over “Hoe lanceer ik mijn eigen CryptoBag NFT collectie.”

Plaats een reactie